Januárban került az újságosokhoz és az olvasókhoz a Mozgó Világ 40. olyan évfolymának első darabja, amelyet P. Szűcs Julianna szerkesztett. A jubileumi évet emlékezetessé szeretné tenni a folyóirat. A Mozgó Világ változatlanul arra törekszik, hogy prémium tartalmaival széles értelmiségi közönségét ki tudja szolgálni. Ezt szolgálják azok a közéleti-társadalompolitikai viták, amelyek a Fapados Szalon pódiumbeszélgetéseit jellemzik, s közöljük azokat a magas elvárásoknak megfelelő tanulmányokat, esszéket, amelyek a legjobban visszaadják az ország jelenlegi mentális, ideológiai és kulturális állapotát. Év közben arra is ügyelünk, hogy a negyven év fontos szerzői – írók, költők, tudósok – újra és újra jelzéseket adhassanak magukról, napló- és kritikai természetű írásaikkal jelentkezhessenek.

A lapnak kitartó és hűséges olvasótábora van, mely nagy felelősséget ró a szerkesztőségre. A cikkek minőségével itt nem lehet játszadozni, nincsenek a Mozgóban alibi írások, amelyekkel el lehet kendőzni a valóságot. Bízunk a tudásban és a bölcsességben olyan időszakban is, amikor az agymosás ránk köszöntött, a politika pedig a pánikgomb nyomogatásával van elfoglalva. Reménykedünk abban, hogy vissza lehet találni a tiszta gondolkodás és a demokrácia alappontjára, s újra érték lehet a műveltség Magyarországon, miként jobb időkben tapasztalható volt.

Hogyan lehet bennünket elérni? Számos kézen fekvő megoldás létezik, mellyel igyekszünk könnyebbé tenni a médiatérben a laphoz való hozzájutást. A papírváltozat „beszerzésének” változatlanul az előfizetés a legjobb módja. A „spiccesebb” helyeken lévő újságosoknál is meg lehet vásárolni a lapot.

Aki szeretné megspórolni a sétafikálást, könnyen eléri a Mozgót – egyelőre a papírváltozatnak teljesen megfelelő PDF-verziót – a laptapir.hu oldalon, ahol szerény előfizetői díj mellett 140 újság és periodika olvasható. A laptapíros Mozgó annyiban érdekes, hogy már hónap elején fenn vannak rajta azok a betördelt példányok, amelyek várják a nyomdában a megjelenést. Aki tehát sietni szeretne, ebben a formában hamarabb hozzájuthat az újsághoz. Arról nem beszélve, hogy többévnyi tartalmaink is olvashatók itt. Cikkeink egy részét el lehet érni mostani honlapunkon is, évek óta fáradozunk egy olyan oldal kidolgozásán, amelyről előfizetéssel lehet majd az összes cikket elérni.

2023-as első, januári számunk az agymosás kérdését járja körül. Remek tanulmányok és esszék foglalkoznak a kérdéssel, pódiumbeszélgetésünkön pedig Krekó Péter, Csunderlik Péter és Tóta W. Árpád járja körül a kérdést. Az előkészületben lévő februári számunkban elbúcsúzunk Tamás Gáspár Miklóstól, és közöljük azt a memoárt Karsai László előszavával, amelyet a kézirat leadása után elhunyt Deák István, a New York-i Columbia Egyetem tanára írt.

Jó olvasást a jubileumi évben mindenkinek! A szerk. (Nyitókép: Bodonyi Zoltán alkotása)