A magyar kormány teljes hátraarcot hajtott végre a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szemben fellépő Isztambuli Egyezményhez való csatlakozás ügyében. Összehangolt támadások érik a „dzsendert”, Kövér László házelnök súlyos kijelentéseket tett azokra az állampolgárokra, „akiknek személyi száma 2-essel kezdődik”: a NER belefeledkezett a nőkkel kapcsolatos lekezelő álláspontok hangoztatásába.

Ezért közöljük teljes terjedelmében azt a 2018 októberben közölt tanulmányunkat, amely a férfi-nő kapcsolatok mítikus kérdéseit körüljárva jutott el napjaink problémájához, a férfi és a női szerepek átértékelésétől az évszázados homofób beidegződések tarthatatlanságáig. Bíró Judit és Csepeli György tanulmánya A nemek alkonya címet viselte, és számos állítása visszaköszön ma a globális világproblémák kezelése helyett nemzetállami megoldásokat erőltető Magyarországon. A tanulmányból másfél éve közöltünk részletet, most PDF-formában tesszük az egészet elérhetővé itt, az oldalunkon.

Egy újabb részlet azoknak, akik mélységeiben szeretnék a kérdést megismerni.

„A megriadt férfiak olyan terepeket kerestek, ahová a nők nem tehették be a lábukat. Az első világháborút követően a vesztes országokban gomba módra elszaporodtak a paramilitáris szervezetek, amelyeknek kizárólag férfiakból verbuvált tagjai szélsőséges, agresszív, tekintélyelvű ideológiákat vallottak. A népszórakoztatás eszközévé vált sportok élesen elkülönültek nemek szerint. Az országos és nemzetközi sportversenyeken szereplő szép, fiatal, ruganyos férfi- és női testek látványa valósággal megigézte a versenyek közönségét. A hatást megsokszorozta a születőfélben lévő audiovizális tömegkommunikáció, melynek első, máig érvényes példája Leni Riefenstahlnak az 1936-os berlini olimpiáról készített filmje. A 20. század végéig a politika a férfiak világa maradt. A demokratikus és a totalitárius rendszerek vezetői mind férfiak voltak.

A tömegkultúra továbbra is fenntartotta a korábbról örökölt férfi-női dichotómia egyeduralmát. A filmek férfi hősei továbbra is úgy viselkedtek, mintha még működőképesek volnának a nők szexuális alávetésén és a férfiak felsőbbrendűségén alapuló Don Giovanni- és Casanova-típusú stratégiák. A tömegkultúrában, Gore Vidal kifejezésével élve, az alternatív szexualitás minden megnyilvánulását elfojtó „heteroszexuális diktatúra” uralkododott. A homofóbia általános volt.”

A nemek alkonya itt érhető el, elolvasásához hozzávetőleg 20 percre van szükség. (A szerk. – a nyitókép Mari Györgyey munkája)

*

Köszönettel vesszük a támogatást és olvasóink ragaszkodását. Lapszámaink papírváltozatban a Relay üzleteiben változatlanul elérhetők. Számlaszámunkat azért tesszük közzé, hogy annak, aki távoli helyeken él, lehetőséget teremtsünk az előfizetésre és a konkrét pénzbeli támogatásra is.

Magyar Külkereskedelmi Bank 10300002-203230080-00003285