Készül az áprilisi szám, amelyben naplóíróink jelentkeznek. Itt most a Vajdaságban élő Végel László írásából idézünk, éspedig azért, hogy rávilágítsunk, nem csak nálunk, de Szerbiában sem fogták fel két-három hete a politikusok annyira tragikusan a „vuhani” koronavírus terjedéséről szóló beszámolókat. Orbán Viktor március 15-én Belgrádban járt, az akkori kedélyes fotók sem jelezték előre, hogy mire kell felkészülni. Ennek fényében különösen drámai az, amiről Végel László ír. (A ma már döbbenetesnek tűnő megállapításokat vastagítottuk – A szerk.)

*

Végel László (fotó: nepszava.hu)

Szerbiában kedélyesen kezdődött a koronavírus-történet. Március első napjaiban Aleksandar Vučić államfő kijelentette: nincs okunk a pánikra, mossunk kezet és fogyasszunk alkoholt, a szúnyogcsípés ártalmasabb. Lončar egészségügyi miniszter nagylelkűen nyilatkozta, Szerbia szívesen segít Kínának a vírusellenes szérum fejlesztésében. A kormány által bejelentett sajtóértekezleten Branimir Nestorović pulmonológus nyugtatta a hölgyeket: nyugodtan utazzanak Milánóba shoppingolni. Ne féljenek, ez a legnevetségesebb vírus a világon. Aztán a nemzeti virtusra hivatkozott: a szerb gének ellenállók a vírussal szemben, mondta a válságstáb szakértője. Az örökké hitetlenkedő polgárok azonban gyanakodtak. Néhány nap múlva a gyógyszertárban nem volt kapható védőmaszk és fertőtlenítőszer. A vírus nem vett tudomást a hazafias narratíváról, a fertőzöttek száma növekedett, úgyhogy egy hét múlva a kormány is komolyan vette a veszélyt. Majd lezárta a határokat, és rendkívüli állapotot hirdetett. A katonaság kivonult az utcára. A rendőrök hazaküldik a 65 évnél idősebb nyugdíjasokat.

A koronavírusból rögvest politikai kérdés lett. Vojislav Šešelj, a Hágában börtönbüntetésre ítélt, hírhedt szélsőjobboldali háborús bűnös dörgedelmes szónoklatban figyelmeztetett: a vírust sok más veszélyes betegséggel együtt a migránsok szállítják be. Ezzel olajat öntött a tűzre, számos szerbiai városban – miközben terjedt a vírus – demonstráltak a menekültek ellen, annak ellenére, hogy a kormány bejelentette, hogy szó sincs menekülthullámról. Ha jön a hullám, akkor a szerb katonaság és a rendőrség tizenkét óra alatt hermetikusan lezárja a határokat. A szélsőjobboldal kihasználta az alkalmat, gerjesztette az idegengyűlöletet. A bulvársajtó nem felejtette el hangsúlyozni, hogy az első fertőzött Magyarországról érkezett. Idegenből! (Az írás teljes terjedelmében az április 10-én megjelenő 4-es számunkban lesz – nyitókép: ágyak a belgrádi vásárcsarnokban, forrás: pannonrtv.hu)