Ne tessenek sokáig tűnődni a kérdésen, megadjuk rá a tömör választ: egyszer sem. Orbán médiája nem volt kíváncsi rá jelöltként sem, és azután sem, hogy ő lett Budapest új főpolgármestere. Már nyomdában van a Budapest-blokkal szerkesztett januári számunk, élén a Karácsony Gergellyel készült beszélgetéssel, amelyet Kardos Ernő készített.

Két részlet a 20-a után megjelenő Mozgóból.

Sem a választási győzelme után, sem a kormánnyal való tárgyalása után nem hívták meg a közszolgálati magyar televízió és rádió műsoraiba. Ezekben két és fél hónap után megszólalhatott már?
Nem.

Komolyan mondja?
Persze, szóba sem került.

Pedig az országban közvetlenül önre szavaznak a legtöbben, tehát ön Magyarország legnagyobb legitimitású politikusa.
Akkor sem.

Mi a véleménye erről?
Mondanám, hogy megérik a pénzüket, de ez valójában nem igaz. Elköltenek 90 milliárdot évente, de a műsoraikat alig nézi, hallgatja valaki.

Mindenesetre a miniszterelnök minden héten vendége lehet a műsoroknak. Gondolt arra, hogy csinál médiát a fővárosnak, hogy legalább a legalapvetőbb információkat megkapják az választók?
Nekem csak a Facebook a média, eddig ezen keresztül tartottam a választókkal a kapcsolatot. Az interneten csaknem 70 ezer embert érek el, többen vannak, mint ahányan a közszolgálati híradót nézik. Egyébként a megnyert választás azt is bizonyítja, hogy a lakájmédia hatékonysága rendkívül alacsony. Az állampolgárokat pedig közvetlenül is meg tudjuk szólítani.

Gondolom, akad azért olyan szavazó, aki a Facebookon elérhetetlen, szívesebben figyeli még a hagyományos médiát. Nem lesz ilyen?
Egyelőre nem tervezünk ilyet, médiapolitikát inkább csinálunk. Szeretnénk, hogy ha a fővárosi cégek a sajtóban hirdetnek, akkor azt piaci alapon tegyék. Elsősorban a függetleneket fogjuk segíteni.

*

Egy másik részlet, amelyben az Orbán-Kádár-hasonlat szerepel.

Miért mondják sokan, hogy a jobboldali Orbán képes volt a baloldali Kádár helyébe lépni?
Talán azért, mert Orbán tekintélyuralmi, szoft diktatúrába hajló rezsimje tökéletesen megfelel az egy generációval későbbi nemzedéknek, az egykori balosoknak, de még a jobboldali tömegeknek is. A fiatalok viszont nem tudnak vele mit kezdeni, látnak egy pocakos, ősz hajú bácsit, aki ráadásul még fiatal demokratának is vallja magát. Mi talán még emlékszünk rá, hogy a rendszerváltáskor milyen beszédet mondott a Hősök terén, de a fiataloknak fogalmuk sincs erről. Nem véletlen, hogy a mai fiatal generáció szemében a Fidesz nagyon rosszul áll.

*

Keresse a januári Mozgó Világot a Budapesten és vidéken a Libri üzleteiben, a Láng Tékában, a Relay standjain és az igényes újságárusoknál! Boldog új évet kívánunk az újság 46. évfolyamával!