Almási Miklós: Aczél – 100

Százéves születésnap, és akkor Szinetár Miklós előhúz a zsebéből egy hosszú tévéinterjút. Huszonhat évvel korábban készült, senki sem tudott róla, nem reklámozta.

Pető Iván: Történelem – kicsiben

Ez a kivételesen érdekes történeti monográfia a 20. századi magyar társadalom alig ismert mélységeibe vezet, közben több dokumentumdrámára vagy játékfilm-alapanyagra elegendő emberi sorsot tár az olvasó elé.

Klenyánszki Csilla munkái

Oly nagy a szekrény,
és csupa holmi!
Marha nehéz azt
mind kipakolni.
(Varró Dániel: Pakolgató)

László Ferenc: Demcsák Zsuzsa élete és kora

„Micsoda művészet kortársnak lenni!”, ujjongott hajdan az ifjú Hatvany Lajos, és ő aztán igazán tudta, hogy mit beszél, hiszen utóbb a magyar irodalomtörténet legnagyobb kortársa vált belőle.

Radics Viktória: Animal turn – az állati fordulat

Szép könyvet kapott Selyem Zsuzsa a Jelenkor kiadótól. Az egész könyvtest szép, a borító, fedőlap, a tipográfia, a tördelés, a papír, minden.

Hargitai Miklós: …s az iskolát!

Reményik Sándor gyönyörű verse, a Templom és iskola most nem csak az ukrajnai nyelvtörvény-módosítás miatt aktuális.

Király Gábor művei

A spectacle monopolized
The camera’s eyes on choice disguised
(Rage Against the Machine: Guerrilla Radio)

László Ferenc: Minden fantasztikus

Havi megjelenésű folyóiratba tévékritikát írni kicsit mindig olyan, mintha kőtáblákon sms-ezne az ember. A téma villámgyorsan avul, rendszerint már agyoncsócsálva érkezik a kritikus, még sokkal inkább a havilap olvasói elé, és mi tagadás, még az a kockázat is fennáll, hogy a tárgyalás helye akarva-akaratlanul, s egyúttal bizonyosan indokolatlanul, megemeli a téma rangját.

Fáy Miklós: Nem oda Dide!

Ha röviden kellene jellemeznem az előadást, azt mondanám, hogy ez az, amelyikben Koltai Róbert játssza Karinthy Frigyest, és nyilván akkor ezzel mindent el is mondtam.

Győrffy Iván : Túlélőkről

Tizedik nagyjátékfilmje éppen olyan, mint az első kilenc – és mégis új utakra visz. Valódi filmkockákon, viszonylag visszafogott digitális hozzáadott értékkel, valódi problémákkal szembesülő, hús-vér emberek jelennek meg.