Hargitai Miklós: Pénz az ablakban (a júniusi számból)

Szórványosan 1995 óta, rendszeresen tíz éve írok tényfeltáró cikkeket.

Elveszett pártok, megtalált civilek (részlet a júniusi számból)

Gulyás Balázs aktivista, Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Mikecz Dániel szociológus kerekasztal-beszélgetése a Fapados Szalonban, moderátor Pikó András

Szelényi Iván: Társadalomtudomány három „rendszerben” (részlet a júniusi számból)

Amikor arra kérnek, beszéljek arról, hogy a három rendszerváltást társadalomkutatóként miként éltem meg, bizonyára a Kádár-rendszerre, az 1990–2010 közötti liberális demokratikus rendszerre, végül a 2010-ben kezdődő Orbán-rendszerre gondolnak.

László Ferenc: Egy őszinte ember (a májusi számból)

A politika kétségkívül komoly, olykor egyenesen vérre menő dolog, ám a politikai élet – dacára ennek, vagy tán éppen ezért – mégsem nélkülözheti a szórakoztató, a komikus, sőt még az egyenesen nevetséges figurákat sem.

Révész Sándor: Minden vagyunk, s semmik leszünk? (a májusi számból)

Amikor a lovak használati értékét lenullázta a gépkocsi a közlekedésben, a traktor a mezőgazdaságban, a tank a háborúban, akkor a lovakat kivonták a forgalomból.

Miklya Zsolt: Ujjperspektíva (a májusi számból)

A perspektíva-árusok pultján pupilla-pixelek,

A távlatért még küzdök, ám a mérkőzésen ixelek,

Parászka Boróka: Tök a háztetőn (a májusi számból)

A magyarországi választások előtt néhány nappal Bangladesbe utaztam. Hirtelen jött az ötlet, még márciusban kért fel egy franciaországi fotós kollégám, barátom, hogy a mianmari tömegmészárlások túlélőivel, menekültjeivel dolgozzunk, de az út szervezése lassan haladt, és minden jel arra mutatott: nincs sok esélye kint dolgozni.

Kozma Tamás versei

Nemrég mélyanalízisben tudatták velem, hogy

silány apakreatúra vagyok, és egyben

fatális atyaúristen.

Szűcs Julianna: Vásárhely nyakas festészete  

Ennek az eseménynek nincs politikai felhangja. Más kérdés, hogy ma Hódmezővásárhely nevét leírni már önmagában is jelentést hordoz, és az is valószínű, hogy a Várkert Bazárban rendezett Vásárhelyi művészélet 1900–1990 című tárlat mintha akaratlanul is többet kapott volna most tavasszal a közfigyelemből.

Végel László: A történelem bumerángja

Úgy tűnik, a pizzafutár Tozo, egyben hivatásos tüntető, a magyarországi viszonyokkal való ismerkedését azzal kezdte, hogy magyar nyelvtanfolyamra iratkozott be. Ha lerakja a nyelvvizsgát, mérlegelte, akkor felveszi a magyar állampolgárságot, magyar útlevélhez jutva német pincér lesz belőle.