Mihályi Péter: Ők a relatív többség – a nyolc fő ok (részlet a duplaszámból)

Pár héttel az áprilisi választás után sok tízezer budapesti tüntetőnek jó volt hallania, amikor a tömeg azt skandálta, hogy „mi vagyunk a többség”. Ez azonban egy percig sem volt igaz, sem a választás napján, sem hat héttel előtte vagy utána.

Györgyey János: Rontásmentes tikmonyt tessék! (részlet a duplaszámból)

Öröm és boldogság! A frissen leköszönt Fazekas Sándor agrárminiszter végleg megoldotta a magyar mezőgazdaság fő versenyképességi problémáját: még a választási kampány viharai közepette bejelentette, hogy népművészeti motívumokkal ékesített logóval fogják jelölni NER-kompatibilis nemzeti büszkeségünk egyik pillérét, a GMO-mentességet.

Fáy Miklós: A faló csaja (a júniusi számból)

Végül is: ez volt a cél. Minden színházi előadás célja, hogy ott üljek a nézőtéren (általános alany: ott üljön a néző a széken), és önvizsgálatot tartsak. Ki vagyok, mi vagyok, hol tartok.

Szelényi Iván: Társadalomtudomány három „rendszerben” (2. részlet a júniusi számból)

De mi is az illiberalizmus? Orbán a liberalizmus kritikájából indul ki. A liberalizmus az egyén szabadságáról szól, s nem látja, értékeli a nemzeti érdeket.

Dalos György: Bűn és bűnhődés a képernyőn (a júniusi számból)

Ez évi úti kalandom is az észak-afrikai spanyol exklávéba, Melillába vezetett. Malagában szálltam át a Földközi-tenger felett tovább suhanó gépre. Indulásig többórányi időnk maradt A.-val, és ez alkalomból a tranzit hírlapboltjában oltottam cirillbetű-szomjamat.

Hargitai Miklós: Pénz az ablakban (a júniusi számból)

Szórványosan 1995 óta, rendszeresen tíz éve írok tényfeltáró cikkeket.

Elveszett pártok, megtalált civilek (részlet a júniusi számból)

Gulyás Balázs aktivista, Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Mikecz Dániel szociológus kerekasztal-beszélgetése a Fapados Szalonban, moderátor Pikó András

Szelényi Iván: Társadalomtudomány három „rendszerben” (részlet a júniusi számból)

Amikor arra kérnek, beszéljek arról, hogy a három rendszerváltást társadalomkutatóként miként éltem meg, bizonyára a Kádár-rendszerre, az 1990–2010 közötti liberális demokratikus rendszerre, végül a 2010-ben kezdődő Orbán-rendszerre gondolnak.

László Ferenc: Egy őszinte ember (a májusi számból)

A politika kétségkívül komoly, olykor egyenesen vérre menő dolog, ám a politikai élet – dacára ennek, vagy tán éppen ezért – mégsem nélkülözheti a szórakoztató, a komikus, sőt még az egyenesen nevetséges figurákat sem.

Révész Sándor: Minden vagyunk, s semmik leszünk? (a májusi számból)

Amikor a lovak használati értékét lenullázta a gépkocsi a közlekedésben, a traktor a mezőgazdaságban, a tank a háborúban, akkor a lovakat kivonták a forgalomból.