Dalos György: Air Berlin, Tschüss! Kis repüléstörténet (a februári számból)

Madárlátta nyolcvan euró tűnt fel a bankszámlámon: egy tavaly nyáron megváltott repülőjegy ellenértéke.

Parászka Boróka: Erdély elvetél (a februári számból)

Mint visszhang a barlangban – körülbelül úgy szoktak a magyarországi események eljutni ide. Hosszú, hangos, kongó ismétlések, majd egyre halkuló hangok közvetítik, hogy mi történik „odaát”.

Fáy Miklós: R betű öli meg a király fiait(a márciusi számból)

Alföldi Róbert olyan jó színész, hogy még azt is el tudja játszani, hogy rendező.

A hagyomány újragondolása: Takáts Márton munkáiról (a márciusi számból)

Mért nem lehettem régi költő?

Petri György: A szerelmi költészet nehézségeiről

Végel László: Alenka, Kolinda, Ana (a márciusi számból)

Nagyban dúl a magyarországi parlamenti választási kampány, s nem csoda, hogy a vajdasági magyar kisebbségi politikusok is teljes gőzzel dolgoznak, hiszen a budapesti lélegeztetőgépen működő intézményrendszernek valamiképpen igazolnia kell magát.

Kántor Péter: Tropeában kék a tenger

i.m. Heltai Jenő: Négy fal között     Két hét alatt írj valamit! – Tanulj meg élni! De legalábbis olvasd el azt a Naplót, amit a Naplóíró írt egy teljes éven át, hogy megörökítse azt a hosszú évet.   Leírta szépen – mit is? Azt, hogy mikor ébredt, hogy aludt, és mit...

Csepeli György: A meghasadt identitás

Nemrég kerültek kezembe Soros Tivadar eredetileg eszperantóul írt, később angolra, majd magyarra fordított emlékiratai, melyekben a Budapesten töltött 1944-es év során átélt élményeiről ír rendkívül színesen és fordulatosan.

Fáy Miklós: Napóleon gyermekei

Belebakizik a marha, belebakizik. Nem hiszem el, de tényleg.

Ormos Mária : A magyarok története – félhosszan

Ilyen még nem volt. Írtak már magyar történetet nagyon röviden a külföldieknek, írtak ketten öt kötetben, azután számtalan szerzővel nyolc vastag könyvben, de olyan szerző mindeddig nem volt, aki vállalta volna, hogy összegzi ezt az egyébként igencsak változatos, hullámzó utat mintegy negyven generáció életében.

Nacionalizmus és rasszizmus újratöltve

Bokros Lajos, Iván Júlia, Juhász Attila és Spiró György kerekasztal-beszélgetése a Fapados Szalonban, moderátor Pikó András